Aambeien symptomen

Aambeien symptomen – wat is de beste manier om er van af te komen?-

Aambeien symptomen komen allemaal van dezelfde oorzaak. Aambeien symptomen worden altijd door de aderen die in het laatste stuk van de darm zitten veroorzaakt. De aderen die aambeien veroorzaken zijn geen gewone aderen. Het zijn speciale aderen die (de kringspier) de ontlasting tegen helpen houden. Deze aderen horen gezwollen te zijn en uit te steken, om het allerlaatste stuk van de darm af te sluiten.

Aambeien komen voor wanneer deze speciale aderen te ver zakken. Ze horen binnen het lichaam, maar de onderste aderen kunnen uit het lichaam beginnen te steken, met allerlei aambeien symptomen ten gevolge. De aderen kunnen de anus en het rectum deels blokkeren en ontstoken raken.De aambeien symptomen kunnen zeer pijnlijk zijn.

Aambeien kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Vaak worden aambeien veroorzaakt door hard te persen tijdens de stoelgang. Bij vrouwen komen aambeien vaak voort uit de toegenomen druk op deze aderen tijdens zwangerschap, maar er zijn nog veel andere oorzaken. Aambeien kan zich binnen het rectum ontwikkelen (inwendige aambeien), of ze kunnen zich buiten het lichaam onder de huid rond de anus ontwikkelen (uitwendige aambeien).

Aambeien zijn veel voorkomende aandoeningen. Wanneer de leeftijd van 50 jaar oud wordt bereikt, hebben ongeveer de helft van de volwassenen te maken gehad met aambeien symptomen, zoals jeuk, ongemak en bloeden, andere aambeien symptomen die de aanwezigheid van aambeien kunnen signaleren.

Gelukkig zijn veel effectieve opties beschikbaar om aambeien mee te behandelen. De meeste mensen kunnen aambeien symptomen thuis verhelpen met aambeienzalf en veranderingen in levensstijl. Indien nodig zijn er ook veel behandelingen beschikbaar van gespecialiseerde artsen.

Een overzicht van aambeien symptomen:

  • Pijnloos bloeden tijdens de stoelgang – kleine hoeveelheden van helder rood bloed zichtbaar op het toiletpapier of in de toiletpot.
  • Anale jeuk of irritatie van de anus.
  • Pijn of ongemak bij stoelgang.
  • Zwelling rond de anus.
  • Een zwelling van de anus, kan vaak gevoelig of pijnlijk zijn.
  • Lekkage van ontlasting. Meestal kleine druppels.

Aambeien symptomen zijn meestal afhankelijk van de locatie van de aambeien. Inwendige aambeien zitten dieper in het rectum. Inwendige aambeien kunnen meestal niet gezien of gevoeld worden, en ze meestal leiden inwendige aambeien niet tot ongemak.

Het passeren van ontlasting kan schade verrichten aan de bloedvaten van een inwendige aambei waardoor het gaat bloeden. Af en toe kan een inwendige aambei uitgeperst worden en uitsteken door de opening van de anus. Dit staat bekend als een verzakte aambei en kan pijn en irritatie veroorzaken.

Uitwendige aambeien zitten onder de huid rond de anus. Wanneer ze geïrriteerd raken, kunnen externe aambeien jeuken of bloeden. Soms bloed kan zich ophopen in een externe aambei en een stolsel vormen, wat ernstige pijn, zwelling en ontsteking kan veroorzaken.

Wanneer moet een arts bezocht worden bij aambeien symptomen?

behandeling aambeien symptomen

Behandeling voor aambeien symptomen is minder eng dan het soms lijkt. Het is vaak de moeite waard om aambeien te laten behandelen indien de aambeien symptomen niet over gaan vanzelf.

Bloeden tijdens de stoelgang is een van de meest voorkomende aambeien symptomen. Maar bloed bij ontlasting kan ook voorkomen bij andere ziekten, waaronder kanker. Ga er niet van uit dat het bloed afkomstig is van aambeien zonder een arts te raadplegen. Uw arts kan lichamelijk onderzoek uitvoeren of andere tests aanvragen om aambeien te diagnosticeren en meer ernstige aandoeningen of ziekten uit te sluiten. Bezoek ook uw arts als de aambeien pijn veroorzaken, vaak bloeden, of niet verbeteren met huismiddeltjes.

Als de aambeien symptomen begonnen zijn tegelijkertijd met een duidelijke verandering in de stoelgang, raadpleeg uw arts. Ook bij zwarte, teerachtige ontlasting, bij kastanjebruin ontlasting en bij bloedstolsels of bloed gemengd met de ontlasting, raadpleeg onmiddellijk uw arts. Deze afwijkingen van de ontlasting kunnen  meer uitgebreide bloedingen elders in het spijsverteringskanaal signaleren.

Zoek spoedeisende ernstige bloedingen, duizeligheid of flauwvallen.

Mijn persoonlijke ervaringen met aambeien symptomen

Ik heb op jonge leeftijd aambeien ontwikkeld. Ik kan het niet met zekerheid zeggen, maar ik vermoed een aantal oorzaken: Ik heb veel zwaar lichamelijk werk gedaan, lange tijd een verkeerd dieet gehad en ook veel ingespannen bij het sporten en fitnessen.

Fitnessen en aambeien symptomen

Bij fitnessen heb ik bepaalde oefeningen gedaan zoals squats met bijna 200 kilo’s aan gewichten. Ik ben begonnen met fitnessen toen ik 17 was en heb het 10 jaar of zo gedaan. Ik heb het idee dat het heeft bijgedragen. Ik heb namelijk zulke zware gewichten getild, dat ik met mijn hele lichaam zo hard moest persen als ik maar kon.

Dieet en aambeien symptomen

Ik heb ook veel darmklachten gehad. Ik ben er pas veel later achter gekomen dat ik gluten niet kan verdragen. Mijn gluten intolerantie heeft er toe bijgedragen dat ik tussen obstipatie en chronische diarree schommelde. Diarree kan aambeien irriteren, maar obstipatie is de echte boosdoener. Ik moest altijd heel hard persen, en had nog steeds niet het gevoel dat alles er uit wilde komen.

Er wordt vaak beweert dat vezels obstipatie kunnen helpen verlichten. Dit is deels waar. Het moeten namelijk plantenvezels zijn van de bladeren van groenen. Vezels van de schilletjes van granen kunnen obstipatie juist verergeren.