Aambeien behandelen – wat is de beste methode?

aambeien behandelen illustratie van een aambei

aambeien behandelen – illustratie van een aambei

Aambeien behandelen met een kleine ingreep is in de meeste gevallen de beste optie. Er is meestal geen reden om met aambeien symptomente moeten leven. In plaats van proberen de aambeien te negeren of ze tijdelijk te behandelen met zalfjes en zetpillen, is het meestal veel effectiever om de aambeien te laten behandelen zodat ze voorgoed weg blijven. Vooral grote, pijnlijke aambeien behandelen heeft altijd zin.

Gelukkig is het in bijna alle gevallen mogelijk om aambeien te met succes te behandelen. Afhankelijk van de toestand van de aambeien zijn er drie mogelijke categorieën van aambei-behandeling. De arts kan in zeer milde gevallen beslissen de aambeien behandelen niet met een ingreep te behandelen. Dan wordt behandeld met medicatie, meestal in de vorm van een zalf of zetpillen. Meestal geeft dit slechts een tijdelijke werking. Om de aambeien permanent te weg te halen kan de arts in de meeste gevallen met een kleine ingreep de aambeien verwijderen. In ernstige gevallen moet de arts de aambeien behandelen met chirurgie. De operaties worden vaak uitgevoerd door klinieken die zeer gespecialiseerd zijn in aambeien behandelen en goede resultaten boeken.

aambeien behandelen inwendige aambei en uitwendige aambei

Informatie over inwendige en uitwendige aambeien behandelen.

Voor dat we in detail duiken over de mogelijkheden en de technieken die gebruikt worden bij het behandelen van aambeien en de beste locaties voor behandeling, zullen we eerst een introductie geven over wat aambeien precies zijn. Er zijn namelijk veel misverstanden over wat aambeien in feite zijn.

Misverstanden over aambeien: Wat zijn aambeien?

aambeien behandelen

Aambeien behandelen: De speciale aderen die ontlasting helpen tegenhouden zijn in de afbeelding te zien – het zijn de rode aderen die op knobbeltjes lijken. In de afbeelding is te zien dat de aderen aambeien zijn geworden – ze beginnen bij de anus uit te steken.

Aambeien zijn bijzondere aderen die voor komen in de anus en in de rectum. Iedereen heeft deze aderen. Ze zijn bijzonder omdat ze de functie van de kringspier ondersteunen, door te voorkomen dat ontlasting uit de anus lekt.

Een veelvoorkomende misverstand is dat aambeien spataderen zijn. Veel mensen denken dat aambeien gewone aderen zijn die spataderen zijn geworden. In feite stulpen dit soort aderen altijd uit. Het lichaam heeft ze juist expres zo ontworpen, om te voorkomen dat zelf diarree ongewenst het lichaam kan verlaten.

Maar soms beginnen deze aderen uit de anus uit te steken. In feite de is ader te ver uitgezakt. Wanneer deze aderen te ver uitzakken kunnen ze uit de anus uitsteken. Deze aderen, mogen nu aambeien genoemd  worden. De aambeien kunnen hun functie niet meer vervullen. Ze steken te ver uit om nog goed de stoelgang te kunnen helpen stremmen. Aambeien kunnen zelfs de kringspier in de weg zitten. Soms kunnen de aambeien gezwollen en zelfs ontstoken raken. Bovendien kunnen pijnlijke bloedstolsels voorkomen in de aambeien.

Preventief aambeien behandelen

Aambeien behandelen met salade

Aambeien behandelen met salade!

Kortom, aambeien kunnen veel klachten geven. Zo snel mogelijk de aambeien behandelen wordt sterk aanbevolen. Maar het wordt ook aanbevolen goed na te denken over wat de aambeien te vertellen hebben over het lichaam. Bestaande aambeien behandelen is belangrijk, maar het is nog belangrijker om in de toekomst aambeien te voorkomen.

Het eten van groene groenten helpt de ontlasting zachter maken en geeft het meer volume. Hierdoor hoeft niet zo hard geperst te worden bij de stoelgang. Bovendien zijn groene groenten goed voor de darmflora. Mensen die ongezond eten en / of een antibioticum kuur hebben gehad hebben vaak een beschadigd darmflora. Met dieet de darmfloraherstellen en op die manier preventief aambeien behandelen is de beste optie.

Het laatste stukje darm

Het laatste stukje darm wordt bij aambeien als het ware naar buiten geperst. Waarom gebeurt dit? En wat kan hier aan gedaan woorden?

In de meeste gevallen wordt te hard geperst tijdens de ontlasting. Hier zijn meerdere redenen voor: soms wordt hard geperst omdat mensen gewoon haast hebben. Maar de meest voorkomende oorzaak is omdat de ontlasting vaak niet goed voortbeweegt. Aambeien behandelen houdt in dat het laatste stukje darm niet onder teveel druk moet staan van de stoelgang.

Wat veroorzaakt dat de aderen zakken en aambeien vormen?

Aambeien zijn dus speciale aderen die de stoelgang helpen tegenhouden. Maar waarom kunnen deze aderen soms te ver zakken en uitsteken? veroorzaakt worden door vaak heel hard te persen tijdens de stoelgang. Het hard persen tijdens de stoelgang kan onder andere met dieet te maken hebben. Er zijn nog veel andere oorzaken die we nog zullen bespreken. Bijvoorbeeld zware kracht training en bij vrouwen kan de toegenomen druk op de aderen die voorkomt tijdens de zwangerschap aambeien veroorzaken.

Aambeien zijn helaas een veelvoorkomende aandoeningen. Nog voor de leeftijd van 50, krijgen ongeveer de helft van alle volwassenen te maken met aambeien. Mensen met aambeien zijn bekend met de jeuk, de pijn en het bloeden die de aanwezigheid van aambeien vergezellen. De aambeien behandelen is helaas niet iets waar iedereen voor kiest. Sommige mensen leven liever met de symptomen dan dat ze naar een arts gaan en een keer goed de aambeien behandelen. Dit is jammer, want op de juiste manier de aambeien behandelen is altijd de moeite waard. Als er een ingreep is, is die in de meeste gevallen relatief eenvoudig en is de aambei voorgoed verdreven.

In sommige gevallen is de aambeien behandelen zonder ingreep van de arts mogelijk door aanpassingen van de levensstijl te maken. Met name aanpassingen van het dieet kunnen helpen. Maar medicijnen of (kleine) chirurgische ingrepen zijn vaak nodig.

Aambeien behandelen: hoe wordt het gedaan?

Gelukkig zijn voor aambeien behandelen veel effectieve en betaalbare opties beschikbaar. De meeste mensen kunnen van aambeien symptomenaf komen met behulp van behandelingen en eventueel het maken van veranderingen in het dieet en levensstijl. Voor darmklachtenin het algemeen is het belangrijk dat de behandelaar en de patiënt zoveel mogelijk samenwerken.

Aambeien behandelen kan op verschillende manieren worden gedaan. De techniek die gebruikt wordt om de aambeien te behandelen hangt af van de soort en de toestand van de aambeien. Aambeien kunnen zich binnen het rectum bevinden (inwendige aambeien), of onder de huid rond de anus (uitwendige aambeien). De aambeien behandeling hangt ook af van de conditie van de aambeien – zijn ze bijvoorbeeld ontstoken, of is er sprake van een bloedstolling in de aambei -(trombose)?

Aambeien behandelen: een overzicht van de mogelijke behandelingen

Hier volgt een overzicht van de drie mogelijke behandelingen van aambeien:

 • Aambeien behandelen met medicijnen en zelfzorg.
 • Aambeien behandelen met een kleine ingreep.
 • Aambeien behandelen met een chirurgische ingreep.

Aambeien behandelen met een medicatie

Als de aambeien slechts een beetje ongemak veroorzaken, kan de arts crèmes, zalven of zetpillen meegeven. Deze producten bevatten mogelijk ingrediënten zoals toverhazelaar of hydrocortison, die pijn en jeuk kunnen verlichten – in ieder geval tijdelijk.

Gebruik geen crème of ander thuiszorg product voor langer dan een week, tenzij zo voorgeschreven door uw arts. Deze producten kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals huiduitslag en ontsteking van de huid.

Aambeien behandelen met een kleine ingreep

Voor bloedende of pijnlijke aambeien kan uw arts een aantal procedures aanbevelen. Deze behandelingen kunnen worden gedaan in de praktijk van de arts. Er zijn een aantal technieken voor de behandeling van aambeien die we ‘kleine ingrepen’ noemen. Hier volgt een overzicht:

 • Als een bloedstolsel zich heeft gevormd in een uitwendige aambei, kan de arts het stolsel verwijderen met een eenvoudig kleine insnijding. De arts maakt een kleine insnijding in de anus op de plek van de aambei. De stolsels worden vervolgens door de arts verwijderd. De insnijdingen herstellen vanzelf binnen een paar dagen. De wond moet wel goed schoon gehouden worden, en het is belangrijk zachte stoelgang te hebben zodat het minder pijn doet om daar de wc te gaan. Grote, harde ontlastingkan de huid rekken, en werkt de genezing van de insnijding tegen.
 • Uw arts kan een of twee kleine elastiekjes rond een aambei binden. Hierdoor wordt de aambei van de bloedsomloop afgesneden. De aambei gaat vanzelf meestal binnen een week weg. Deze procedure is effectief voor veel mensen en relatief pijnloos. Aambeien behandelen met elastiekjes kan een beetje ongemakkelijk voelen en bloedingen komen soms voor gedurende de eerste 2-4 dagen na de ingreep maar de complicaties zijn zeer zelden ernstig.

Aambeien behandelen op deze twee manieren is het meest gangbaar. Er zijn ook minder gangbare technieken. Veel klinieken passen deze technieken niet toe, omdat de aambeien vaker terugkeren bij deze technieken (dit wordt ‘recidief’ genoemd). Aambeien behandelen met alternatieve technieken:

 • Aambeien behandelen door middel van injectie (sclerotherapie) wordt ook veel gedaan. De arts injecteert een oplossing in de aambei waardoor de aambei gaat krimpen. Hoewel de injectie weinig of geen pijn veroorzaakt, kan het minder werkzaam zijn dan de elastiekjes. Er is groter kans dat de aambei weer terugkeert.
 • Coagulatie is nog een behandeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van infrarood- of laserstraling. Coagulatie technieken gebruiken de licht of warmte van laser of infrarood om kleine, bloedende, inwendige aambeien te laten verschrompelen. Coagulatie heeft weinig bijwerkingen, en werkt het snelst, maar er is wel een indicatie dat een hoger percentage van aambeien weer terugkomen dan bij de elastiekjes behandeling.

Aambeien behandelen met chirurgische ingrepen:

Indien andere procedures niet zijn gelukt of er sprake is van zeer grote aambeien, kan de arts een chirurgische ingreep aanraden. De operatie kan worden uitgevoerd door een polikliniek en het kan nodig zijn in het ziekenhuis te overnachten. Aambeien behandelen met chirurgie heeft meestal te maken met verwijdering van de aambei.

 • Tijdens een operatie om de aambei te verwijderen haalt de chirurg overmatig weefsel weg dat bloedingen veroorzaakt. Verschillende technieken kunnen worden toegepast bij een operatie. De operatie kan worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving in combinatie met anesthesie of narcose.
 • Een operatie is de meest effectieve manier om ernstige en terugkerende aambeien te behandelen. Complicaties kunnen onder meer te maken hebben met tijdelijke moeilijkheden met de blaas en de urinewegen. De meeste mensen ervaren wel pijn na de ingreep. Medicijnen kunnen de pijn helpen verlichten. het nemen van een warm bad kan ook helpen.

Chirurgisch aambeien behandelen is ook mogelijk met een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van nieten. Deze behandeling houdt in dat de aambeien op zo een manier worden geniet dat het de bloedtoevoer naar aambeienweefsel blokkeert. Nieten doen over het algemeen minder pijn dan een operatie, maar er is een grotere kans dat de aambeien terugkeren vergeleken met wanneer de aambeien worden verwijderd.

Aambeien Behandelen informatie

Wat is een aambei?

Een aambei is een gezwollen en mogelijk ontstoken ader in de anus en of rectum. Weefsel rond de anus is gevuld met bloedvaatjes. Als er te veel moet worden ingespannen bij de ontlasting komt er een verhoogde druk op de aderen. Hierdoor kunnen de aderen na verloop van tijd beginnen op te zwellen en uit te rekken. Dit kan leiden tot het ontwikkelen van een aambei.

Aambeien kunnen zowel binnen en buiten het lichaam voorkomen. Inwendige aambeien zijn moeilijker te vinden. Inwendige aambeien zitten binnen de anus, aan het begin van de endeldarm. Het zijn vaak kleine, gezwollen aderen in de wand van de anus die soms kunnen uitpuilen. Inwendige aambeien zijn meestal pijnloos, maar soms kan helder rood bloed bij ontlasting worden gezien.

Uitwendige aambeien zijn te voelen als uitstulpingen bij de anus, en steken soms uit, buiten de anus. Wanneer een uitwendige aambei geïrriteerd raakt kan het jeuken of bloeden. Soms vormt het bloed bloedstolsels (dit heet trombose) in de aambei. Dit is gemakkelijk te herkennen. Een aambei met trombose veroorzaakt hevige pijn, zwelling en ontsteking.

Wie heeft het meest last van aambeien?

Aambeien komen vaak voor bij zowel mannen en vrouwen. Ongeveer 4% van mensen hebben veel last van aambeien die groot zijn geworden en allerlei problemen veroorzaken. Ongeveer de helft van volwassenen ontwikkelen aambeien tegen de tijd dat ze 50 zijn.

De meest veel voorkomende oorzaak van aambeien is hard persen bij de ontlasting. Een aambei kan ook worden veroorzaakt door het volgende:

 • Chronische constipatie
 • Chronische diarree
 • Zwaarlijvigheid
 • Dagelijks voor lange tijd zitten
 • Anale infecties
 • Bepaalde ziekten, o.a. levercirrose
 • Zwangerschap

Aambeien symptomen zijn:

(Eventueel pijnloos) bloed in ontlasting
Jeuk of irritatie rond anus
Pijn of ongemak rond anus
Zwelling rond de anus
Uitstulpingen rond de anus
Lekken van feces

Aambei Diagnose

De arts kan zien of er aambeien zijn met een onderzoek. De arts kan ook zien om welke aambeien het gaat. Omdat een inwendige aambei te zacht kan zijn om te voelen, moet soms een scopie worden gedaan. Als een wat uitgebreidere darmonderzoek van de gehele dikke darm nodig is kan eencolonoscopie kan worden aanbevolen.

Aambei behandeling

Vaak kan de behandeling voor aambeien thuis worden gedaan, zolang de symptomen niet veel klachten opleveren. De volgende dingen worden door mensen thuis gedaan:

Gebruik van aambeizalf en andere crèmes
Aambei zalf lidocaïne om de pijn te helpen verminderen.
Het dragen van zacht ondergoed
Gebruiken van zacht toiletpapier
Zitbaden

Obstipatie

Obstipatie maakt het nodig om hard te persen tijdens de stoelgang. Dit verhoogt de risico op aambeien. Om constipatie en aambeien te voorkomen worden de volgende tips aangeraden:

Drink elke dag veel vocht
Eet een veel vezelrijk voedsel zoals fruit en groenten. Vermijd granen.

Voor aambeien waar bloed en pijn die niet stopt kan een ‘minimaal-invasieve’ ingreep nodig zijn. Dit zijn ingrepen die soms worden gedaan bij de dokter of in een polikliniek.

Rubberenband ligatie
Injectie van de aambei met een chemische stof om de aambei te laten krimpen
Laser of infrarood licht aambei behandeling

Chirurgie kan nodig zijn om een aambei te verwijderen alsde minimaal invasieve ingrepen niet helpen.

Aambeien behandelen: De speciale aderen die ontlasting helpen tegenhouden zijn in de afbeelding te zien – het zijn de rode aderen die op knobbeltjes lijken. In de afbeelding is te zien dat de aderen aambeien zijn geworden – ze beginnen bij de anus uit te steken.